Verslag bezoek museum Bevrijdende Vleugels op 26 aug 2023
Op zaterdagnamiddag 26 augustus 2023 bezochten Carla, Walter en Ludo het WO2-museum ‘Bevrijdende Vleugels’ te Best, nabij Eindhoven in Nederland. Hier hun indruk over het museumbezoek.
‘Men komt binnen in een ruime inkomhal waar meerdere maquettes met miniaturen over verschillende oorlogsscenes uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog staan opgesteld. Deze geven een eerste globale indruk over de geschiedenis uit die oorlogsperioden. Men volgt een genummerd traject door de zaal waar een aantal militaire gebruiksvoorwerpen en attributen zijn tentoongesteld in verlichte vitrinekasten en waar men op tekst panelen de uitleg kan lezen over wat er te zien is.
Bijzonder interessant is een grote tafel waarop de landingsstranden van D-Day in Normandië zijn geprojecteerd en waar het ganse verloop van de landing per uur wordt getoond. Men kan het traject van de verplaatsingen van de verschillende geallieerde troepen over de verschillende stranden in de richting van de achterliggende kustdorpen goed volgen in deze animatie. De projectiebeelden wordt begeleid met gepaste achtergrond geluiden en de begeleidende tekst wordt mee geprojecteerd.
Na deze eerste kennismaking met het museum in de inkomzaal, die gratis toegankelijk is, betalen we aan de balie het toegangsgeld van 11 €. Hiermee mogen we de 3 andere grote tentoonstellingszalen bezoeken. We krijgen een audioapparaatje waarmee we de begeleidende teksten kunnen beluisteren. Door het aangeduide nummer bij de plaats van het uitgebeelde tafereel op de ’telefoon’ in te tikken, krijgt men de gepaste uitleg te horen. Maar dat hoeft niet altijd want overal staan tekst panelen opgesteld waar alles bondig is samengevat en na te lezen.
De eerste grote zaal bevindt zich in een grote overdekte loods. Hier worden verschillende taferelen uit de oorlogsjaren uitgebeeld aan de hand van levensgrote poppen in de klederdracht van die tijd. Ze beelden situaties uit over het burgerleven tijdens de bezettings- en bevrijdingsperiode. In deze grote hal staan ook verschillende militaire voertuigen gegroepeerd opgesteld. We geven onze ogen de kost.
De tweede zaal gaat over de luchtlandingsoperaties van het Britse en Amerikaanse leger tijdens operatie Market-Garden. Die vond plaats tussen 17 en 25 september 1944, maar dit museum is in het bijzonder toegewijd aan de droppingszones van de parachutisten in Best zelf. De tentoonstelling is bijzonder overweldigend en geordend opgebouwd, waar alles tot in detail is uitgebeeld en uitgelegd. Te veel om in een half uur te bevatten.
Heel interessant zijn de originele zweeftoestellen waarin de soldaten werden vervoerd en die men binnenin kan betreden en zo een indruk krijgen van de benauwdheid van deze ‘houten kisten’. Ook de boordinstrumenten in de cockpit van de vliegtuigen die deze zwevers moesten voorttrekken, kan men van dichtbij bewonderen. Alles is met zin voor detail en precisie rond de opgestelde vliegtuigen uitgewerkt om de bezoeker een maximale beleving zoals het toen was te geven. Zeer vele foto’s, filmbeelden en landkaarten zijn te bekijken zodat men in één rondgang niet alles kan bevatten.
De derde en laatste zaal is misschien voor ons Belgen niet zo interessant omdat hier de oorlogssituaties uit de toenmalige koloniale gebieden van Nederland worden getoond, zoals Indonesië. De militaire operaties tegen de Japanners op de eilanden rond de Stille Oceaan zijn immers een verhaal apart.
Wat wel in deze zaal leuk was, en vooral dan voor de jonge generaties, is de opstelling van verschillende flight-simulator. Via de stuurknuppel van een computer kan men een vliegtuig besturen en de vlucht over het landschap volgen op een groot scherm. Natuurlijk is de uiteindelijke crash van het vliegtuig bij een verkeerd maneuver door de vermeende piloot de climax.
Deze derde tentoonstellingszaal is nog verder in opbouw en nog niet helemaal afgewerkt. Alles wordt gedaan door vrijwilligers.
Het bezoek aan het museum werd afgerond bij een drankje in de ruime cafetaria met buitenterras. In de museumwinkel worden ook nog wat souvenirs, boeken en attributen te koop aangeboden.
Rond 13:00 uur waren we in Herentals vertrokken en rond 18:00 kwamen we terug thuis aan, klaar om aan de barbecue te beginnen.’
Link naar programma museumbezoek ->