Er zijn 35 soldaten van Herentals bekend die deel uitmaakten van Brigade Piron en die meevochten aan de zijde van de Britse en Canadese legers tijdens de bevrijding van Noord-Frankrijk, België en Nederland.
Hiervan waren 25 Herentalse soldaten die vanaf 7 augustus 1944 bij het begin van de bevrijdingstocht naar België erbij waren. Hun foto’s hangen in het lokaal van de oud-scouts ‘de Smisse’.
De enige Herentalse soldaat van Brigade Piron die is gesneuveld is Jules Leysen. Hij behoorde tot de 3e Gemotoriseerde Eenheid en overleed op 17 augustus 1944, slechts 10 dagen na het begin van de bevrijdingstocht, aan zijn verwondingen te Sallesnelle in Normandie. Hij was amper 23 jaar.
Na de bevrijding van Herentals op 23 september 1944 treden nog 7 Herentalsenaren toe tot de eenheid en namen deel aan de verdere veldtochten in Nederland en het noorden van Duitsland.
Een heel ander verhaal is dat van de Belgische paracommando-eenheid waarvan de Herentalsenaar Marcel Lambrechts deel uitmaakte.
Deze eenheid werd in 1942 opgericht in Engeland en bestond uit een honderdtal Belgische vrijwilligers. Na een harde en brutale training in het noorden van Schotland werden ze, samen met Poolse commando’s, in 1943 ingezet voor de bevrijding van Italië. Via Tunesië en de landing in Sicilië nam de veldtocht, samen met de 8e Britse Leger en het 5e Amerikaanse Leger, vijf maanden in beslag voor ze de hoofdstad Rome bereikten. Daarna bevrijdden ze nog de Joegoslavische eilanden in de Adriatische Zee om uiteindelijk via Napels terug te keren naar Engeland.
Hun eenheid was zwaar gehavend : slechts de helft van de 100 weerbare mannen bleven beschikbaar. Versterkt met nieuwe krachten werd de eenheid naar Brugge overgeplaatst, van waaruit de landing op het Zeeuws-Vlaamse eiland Walcheren, op 1 november 1944 werd ingezet. Na 3 dagen was de klus geklaard.
In 1945 vocht de eenheid nog mee in Noord-Duitsland tot aan de grote havenstad Hamburg. Na de overgave van de Duitse Legers op 8 mei 1945 was de Tweede Wereldoorlog in Europa eindelijk voorbij.
bron: boek van Jan Vincx ‘Hoe Herentals de Tweede Wereldoorlog beleefde’