Herdenkingsbloemen WO1

Iedereen weet wel dat de rode klaprozen (papavers) symbool staan voor de gesneuvelde soldaten van het Gemene Best (Britten, Canadezen, Australiers, Nieuw-Zeeland, … ) uit de Eerste Wereldoorlog. Denk maar aan het gedicht ‘In Flanders Fields’ van de canadese soldaat John McCrae.
De klaprozen (rode papavers of poppies) bloeiden gemakkelijk op omgewoelde aarde van de slagvelden waarvan de grond door de talrijke artilleriebeschietingen in een luchtige bodem werd herschapen en waarop deze fleurige planten in de maanden mei en juni veelvuldig in al haar volle rode pracht opschoten.

In Flanders fields the poppies blow, between the crosses, row on row
herdenkingskrans
van papieren papavers

Voor de andere landen die betrokken waren bij dit wereldconflict (1914-18) worden volgende symboolbloemen gebruikt :
België : het madeliefje (geen margrietje)
– Frankrijk : de korenbloem
– Duitsland : het vergeet-me-nietje
– Engeland : een klaproos (poppie)

Paarse korenbloem, rode klaproos, witte madeliefje en het kleine vergeet-me-nietje.

Het madeliefje kent zijn oorsprong als herdenkingsbloem doordat de Belgische soldaten die in de loopgrachten van het IJzerfront verbleven, bij hun brieven naar hun geliefden de kleine witte bloem tussen het schrijfpapier insloten. Het madeliefje is een typische weidebloem die veel voorkomt tussen de grasvelden (van de natte gronden zoals in de polders van de IJzervlakte) en bloeit overvloedig in de maand mei. Daarom werd deze bloem ook wel ‘Meizoentje‘ genoemd en werd een madeliefje aan hun brief naar thuis toegevoegd.

Een bundel madeliefjes in het gras.

Symbool: de madelief

De madelief is symbool voor de godin Isitar en komt voor op de zogeheten Isitarpoort, een oude stadspoort van Babylon, daterend zo’n 575 v.Chr. Ook speelt de madelief in Keltische sagen een rol. Deze bloem zou de magische werking hebben om groei te kunnen stilleggen. In de christelijke traditie zou de bloem voor de maagdelijkheid staan oftewel Maria. In het wapen van Lodewijk IX van Frankrijk is de bloem naast de lelie opgenomen. De madelief staat ook symbool voor de herdenking van WOI in België. De madelief staat bekend om zijn mooie bloempjes, maar wordt beschouwd als een onkruid.

Bellis perennis

Kinderen speelden met deze madeliefjes door er een kransje van te maken en deze te dragen als een haarband of een ketting om de nek.
De planten lijken zich niets aan te trekken van kou en sneeuw en kan men dus het hele jaar vinden.
De naam Bellis komt van het Latijnse woord Bellus dat mooi of lief betekent. De naam perennis komt van overjarig, overblijvend of bestendig: de plant blijft in de winter vindbaar. Bij elkaar zou de naam eeuwige schoonheid betekenen.
De Nederlandse naam madelief zou komen van maagde-lief, omdat de bloem in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria.

bron : https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/09/madeliefje-maak-er-prachtige-ketting-nog-beter-eet-bloem/

Geef een reactie