Nieuwsbrief februari 2024

Beste leden van de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa -,
Hieronder lees je de 10e nieuwsbrief over de voorbije en komende activiteiten.


Woord van de regionale directeur NSB – provincie Antwerpen

De heer Luc Bouvin, regionaal directeur van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van België voor de provincie Antwerpen, hield op de herdenkingsdag voor de ‘bevrijding van Herentals’ op 22 september vorig jaar in het Besloten Hof voor de talrijke aanwezigen, een vurig pleidooi om de herdenkingstraditie van de oorlogsslachtoffers van ons land in ere te houden en vooral hierbij de jeugd te betrekken.

Hieronder lees je de redevoering en zijn oproep om mee in te stappen in wat hij noemt een vernieuwd ‘VREDESOFFENSIEF‘.

Toespraak NSB bevrijding Herentals 22 september 2023 door Luc Bouvin :


Geachte aanwezige ere-genodigden,
Geachte dames en heren in uw respectievelijke graden, titels en hoedanigheden,
Beste vaandeldragers,

Vandaag vertegenwoordig ik hier meer dan 10.000 leden van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van België voor een huldeplechtigheid. Want het is meer dan onze plicht de herinnering aan hen die gestreden hebben voor ons land en onze vrijheid steeds levendig te houden en hen te eren voor hun heldendaden.

Wij hebben in ons land de Eerste en de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Dat betekent concreet voor beide oorlogen samen meer dan 60.000 Belgische gesneuvelden, vele duizenden gewonden alsook vele duizenden oud-strijders, dewelke vrienden en familie hebben zien sterven voor het Vaderland.

Alsof deze confrontaties nog niet genoeg waren, werden onze jongens uitgezonden, van 1950 tot de dag van vandaag, als vredesconsulenten.
Ook in de zestiger jaren van vorige eeuw, tijdens de onlusten in Congo, moesten onze soldaten opnieuw tussenkomen om de vrede tussen de Congolese volkeren te behouden, en weer sneuvelden jonge Belgische militairen.
En sinds meer dan een jaar hebben we de dag van vandaag te maken met de zo pijnlijke Russische invasie in Oekraïne.

Maar laten we ons niet bang maken door degenen die onze ideeën, waarden en levenswijze in vraag stellen.
Dit herinnert er ons ook aan dat vrede niet zo vanzelfsprekend is als we verhopen. Het herinnert er ons aan dat we vrede moeten koesteren.

En daarom : vanaf nu staat NSB niet alleen voor het eren van de strijders van WO I en WO II, van de oorlog in Korea, de problemen in Congo, de Belgische militairen die na 1945 uitgezonden werden in vredeskorpsen naar vele landen in de wereld, alwaar ook vele van onze jongens gesneuveld zijn tijdens hun opdracht de vrede te herstellen en te bewaren.

Daarom neemt NSB zich als taak het actief verspreiden van de vredesgedachte. Dit doet NSB in samenwerking met steden en gemeenten door het plaatsen van vredesmonumenten met de vredesduif als symbool.

NSB kan deze taak realiseren dankzij de onvermoeibare toewijding van iedereen die hierbij van nabij betrokken is. Van onze Nationale voorzitter tot de leden van onze lokale afdelingen heeft iedereen op zijn niveau de verantwoordelijkheid om de vredesgedachte uit te dragen. Uiteraard kunnen we tevens steeds rekenen op de onverdroten inzet van onze trouwe vaandeldragers die onze driekleur en naam met fierheid dragen tijdens plechtigheden zoals deze van vandaag.

Op deze manier wil NSB de vredesgedachte zo veel mogelijk uitdragen en onder de vorm van het reeds vermelde monument dichter bij de jeugd en de bevolking brengen. Ikzelf en nagenoeg iedereen hier aanwezig heeft de diepste wens dat enkele jeugdige mensen in de toekomst deze vredesgedachte van ons zal overnemen zodat de herinnering aan hen die voor onze vrede hun leven gaven nooit verloren zal gaan.

Onze deur staat wagenwijd open voor onze jeugd en voor iedereen die wil meestappen in het Vredesoffensief.

Dank voor jullie aandacht.

Link naar de website van de Koninklijke Nationale Strijdersbond van België. Klik hier .


=== Geplande activiteiten voor de komende maanden 2024 ===


Komende LENTE activiteiten : APRIL – MEI 2024

Vanaf begin april 2024 starten de eerste activiteiten in de lente met onze vaderlandslievende vereniging. De volledige lijst van alle andere evenementen in dit werkjaar 2024 vind je op de homepage van onze website.
—–>>>>> Noteer alvast volgende data in je agenda !

  • zaterdag 6 april : algemene vergadering voor alle leden en sympathisanten (om 20 uur in de Fonderies de la Campine, Wuytsbergen 2 te Herentals)
  • zondag 21 april : erfgoeddag, herdenking ‘110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog’
    met tentoonstelling in de O.L.V.-kapel in ’t Zand en cultuur-historische natuurwandeling
  • maandag 22 tot vrijdag 26 april : erfgoedweek voor de middelbare scholen rond herinneringseducatie project ‘kleine verhalen van de Grote Oorlog’
  • woensdag 8 mei : herdenking einde Tweede Wereldoorlog (door NSB-Herentals)
  • zaterdag 4 mei : vlucht van de laatste Lancaster bommenwerper over het Molenplein te Gierle + nadien rondrit naar de 4 crashsites van de neergestorte WO2-vliegtuigen
  • zondag 12 mei : herdenking WO2 te Gierle om 11u30 aan de Singel (15e editie)

Waarom een jaarlijkse algemene ledenvergadering ? 6 APRIL 2024

De algemene ledenvergadering is geen saaie bijeenkomst van bestuursleden, maar een geanimeerde avond waar de toekomstige plannen en visies van onze vaderlandslievende vereniging op een leuke manier worden gepresenteerd. Nadien is er altijd een gezellig samenzijn bij een gratis drankje zodat men nog wat kan napraten of met de andere leden nog beter kan kennis maken.

Daarom nodigen wij iedereen expliciet uit, ook met de partner of vriend(in), om op zaterdag avond 6 april 2023 om 20:00 uur samen te komen. Plaats wordt nog meegedeeld. Schrijf deze datum alvast in je agenda. Tot dan !

Tijdens de algemene ledenvergadering op 6 april 2024 wordt in première het erfgoed project ‘herdenking 110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog 1914’ voorgesteld. Een aanrader !

Herdenkingsactiviteiten rond ’80 jaar bevrijding’ – JUNI – DEC 2024

Als vaderlandslievende vereniging nodigen wij onze leden uit om minstens aan één van de vele herdenkingsplechtigheden die gedurende dit jaar worden georganiseerd in de periode van juni tot december deel te nemen.
Er zal een aparte ‘80 jaar bevrijdingspagina‘ op onze website worden geplaatst die maandelijks wordt aangevuld en bijgewerkt. Zo kunt U zelf nagaan wanneer, waar en hoe een bevrijdingsevenement ergens plaatsvindt en er nuttige reistips, de verzamelplaats en tijdstippen kunt terugvinden.

  • 6 juni : landing Normandië : Juno Beach – Courseulles-sur-Mer
  • 14 – 18 augustus : 80 jaar bevrijding Cote Fleurie (Normandië) – Brigade Piron
  • 4 september : bevrijding van Brussel
    Brigade Piron -Sint-Jans Molenbeek
  • 7 en 8 september : 80 jaar bevrijding van antwerpen – Stap jij mee op in de Bevrijdingsparade ? – Antwerpen Herdenkt
  • 22 en 23 september : bevrijding van Herentals

=== Verslagen voorbije activiteiten januari 2023 ===

Verslag uitvaart Raf Kloeck te Wilrijk op 3 februari 2024

Raf Kloeck

Op zaterdagvoormiddag 3 februari 2024 nam onze secretaris Ludo, met het vaandel van Brigade Piron – afdeling Herentals, deel aan de uitvaartplechtigheid van gewezen paracommando Raf Kloeck. Meerdere vaandeldragers uit de omliggende gemeenten rond Antwerpen kwamen hun eer en respect betonen aan Raf en zijn familieleden in de mooie Aula van de begraafplaats van het Schoonselhof in Wilrijk.

Verslag – Stedelijke Begraafplaats PERK 14 op 9 februari 2024

Op vrijdagmorgen 9 februari januari 2024 om 9:00 uur kwamen de bestuursleden Guy en Ludo met Bert, de coördinator van het stadsbestuur, samen aan het EREPERK 14 op de Stedelijke Begraafplaats van Herentals om de 28 grafzerken van de oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog op te meten en een gedetailleerde foto genomen van de opschriften op de arduinen rugstukken.

Coördinator Bert en bestuurslid Guy aan één van de graven van Ereperk 14.

Alle gegevens van de grafzerken komen in een databank zodat de coördinator Bert een volledige inventaris van de huidige toestand van Ereperk 14 bekomt. Zo verkrijgt men een goed overzicht van wat er in de toekomst moet gebeuren om de vele verwaarloosde graven van de oud-strijders opnieuw de nodige verzorgde en respectvolle uitstraling te geven.

In de verdere verloop van dit jaar wil men met de hulp van enkele vrijwilligers de ander 350 graven van oud-strijders die op de Stedelijke Begraafplaats een laatste rustplaats hebben, op die manier inventariseren.

OPROEP : Wilt U enkele uren helpen bij het opmeten van de graven en zo een helpende hand bieden om de inventaris van de begraafplaats van de oud-strijders mee te vervolledigen, stuur dan een mailtje naar info@pironnea.be

Verslag herdenking ‘DE VLEUGEL’ te Meerhout op 14 februari 2024.

Onze voorzitter Ronny en enkele bestuursleden waren op 14 februari 2024 met het vaandel van Brigade Piron – afdeling Herentals aanwezig op de herdenking van de omgekomen bemanningsleden van de Britse Wellington-bommenwerper aan de ‘Vleugel’ in Meerhout.
Zie extra info via nevenstaande link. De laatste vlucht in de nacht van 14 op 15 februari 1943.

Deze herdenking met de talrijke vaandeldragers van de NSB-afdelingen uit de regio, de officiële burgerlijke- en militaire genodigden en talrijke andere aanwezigen, maar met een beperkt aantal kinderen wegens het slechte weer, waren rond 9:30 uur samengekomen voor het gemeentehuis van Meerhout.

Een flinke delegatie vaandeldragers. Wie kan het vaandel van Brigade Piron ertussen vinden ?

Van daaruit vertrok de vaandelstoet naar de Sint-Trudokerk waar een plechtige misviering plaatsvond voor de 2 omgekomen piloten en de waarnemer van de Britse bommenwerper.

Na deze viering gaan de voltallige delegatie met bussen naar het oorlogsmonument “De Vleugel” in het gehucht ‘De Donken’ waar een hulde wordt gebracht aan de oorlogsslachtoffers met een kransneerlegging en het spelen van de nationale hymnen.

De koude en natte voormiddag werd voor de deelnemers aan de herdenking nadien goedgemaakt door de aangeboden receptie in de feestzaal naast het gemeentehuis van Meerhout.

Is dit een oud-strijder van Brigade Piron ?
Enkele van onze bestuursleden blikken tevreden terug.

Verslag – WO1 werkgroep ‘110 jaar begin WO1’ – 21 februari 2024

Op woensdagnamiddag 21 februari om 14:00 uur kwamen de bestuursleden van de WO1-werkgroep samen in het kasteel Le paige om samen met Annelies van de erfgoedcel Kempens Karakter de voortgang van de voorbereiding van de erfgoeddag voor het grote publiek en de erfgoedweek voor de scholen verder ter bespreken.

Guy heeft ondertussen het deelproject over de inventarisatie van alle 94 WO1-gesneuvelden van Groot-Herentals in de databank van ‘Kempense klaprozen’ ingebracht. Van elke soldaat vind je op een fiche zijn persoonlijke gegevens terug, zijn militaire loopbaan, foto’s, bidprentjes en de begraafplaats ergens in de Westhoek aan het vroegere IJzerfront. Ga naar : www.kempenseklaprozen.be/herentals


De herdenking van ‘110 jaar begin van de Eerste Wereldoorlog’ werd door de WO1-werkgroep in 2 deelprojecten verder uitgewerkt samenwerking met Faro, Vlaams Instituut voor cultureel erfgoed en de erfgoedcel Kempens Karakter:

– De Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 voor het grote publiek :

De gegidste wandeling van 5 km gaat over de Kempische Heuvelrug, de vallei van de Kleine Nete en het noorden van het stadscentrum van Herentals. Langs het parcours zijn er 10 stopplaatsen aan een cultuur-historische plaats met een grote erfgoedwaarde en waar een kort verhaal wordt verteld over een gebeurtenis die plaatsvond in het begin van de Eerste Wereldoorlog (herfst 1914).

Het traject van de erfgoedwandeling met de 10 stopplaatsen en een rustpunt aan de ‘HUT’ (8).

Aan stopplaats 5 is er een kleine WO1-tentoonstelling opgebouwd in de kapel van OLV-in ’t Zand.
Tijdens deze erfgoeddag wordt de kapel permanent bewaakt door 2 verklede wachters in WO1-uniform.

Omdat de Onze-Lieve-Vrouw kapel na het einde van de Eerste Wereldoorlog is opgericht (in 1928) als dank voor de vrijwaring van verwoesting van de stad en van veel oorlogsellende was gespaard gebleven, staat op het altaar in het latijn vermeld ‘REGINA PACIS’, koningin van de vrede.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand – Koningin van de Vrede

De Erfgoedweek van maandag 22 tot vrijdag 26 april 2024

Tijdens de schooldagen, twee weken na de paasvakantie, gaan we de leerlingen van de tweede graad (14-15 jarigen) uit het middelbaar onderwijs in de regio Neteland in hun klaslokaal bezoeken.
Daar brengen we in de voormiddag een 2 uur durende themales met als titel ‘Mijn overgrootvader was een held‘ en wordt er een interactieve voorstelling gegeven op een TV-scherm over het ontstaan en begin van de Eerste Wereldoorlog.

In de namiddag doen we dezelfde begeleide erfgoedwandeling (zoals deze op de erfgoeddag van het weekend ervoor) met tevens een bezoek aan de WO1-tentoonstelling in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in ’t Zand. De klas zal het peterschap van één van de 94 Herentalse gesneuvelde soldaten opnemen en in de loop van het verdere schooljaar het graf ervan ter plaatse gaan bezoeken.
De leerkracht neemt een foto van de leerlingen voor het graf van de gesneuvelde en stuurt deze daarna naar het Belgische ‘War Heritage Institute‘, die deze zal opnemen in haar databank.


Wil je alles te weten komen over de geschiedenis van de Kempense soldaten van Brigade Piron ? Bestel dan vandaag nog dit unieke boek met vele foto’s en kaarten.

Schrijf 30 € per gewenst exemplaar over op de rekening van Brigade Piron :
BE90 0004 6046 4757.

Geef ook je persoonlijke gegevens door via mail info@pironnea.be
of bestel via nevenstaande knop.

Je kunt het boek zelf in Herentals komen afhalen of laten opsturen naar je adres (mits 10 € extra verzendkosten).


Volgende bestuursvergadering :

Donderdag namiddag 21 maart 2024 om 14:00 uur.


Uw opmerkingen en reacties over deze nieuwsbrief of andere suggesties zijn steeds welkom via mail naar info@pironnea.be
Dank bij voorbaat.

Met vriendelijke groeten,

Ronny Neefs                                 Ludo Torfs
voorzitter                                      secretaris en webmaster

vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa –
www.pironnea.be
info@pironnea.be


Geef een reactie