Tijdens de Erfgoedweek van zondag 24 tot vrijdag 29 april 2022 werd voor 14 klassen van de eerste graad middelbaar onderwijs van KOSH-Ieperstraat een begeleide rondwandeling door het stadscentrum van Herentals georganiseerd rond het thema ‘Herentals tijdens de bezetting 1940-44’.
Vier leden van onze vaderlandslievende vereniging (Ronny, Rik, Jan en Ludo) vertelden aan de 12- tot 14-jarige leerlingen, aan 9 stopplaatsen langs het wandelparcours door de stad, over de dramatische gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Herentals hebben plaatsgevonden. Hierbij werd regelmatig verwezen naar de gelijkaardige situaties die vandaag plaatsvinden in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.
Aan de hand van 10 pancarten met oude foto’s uit de periode 1940-44 werd aan de in totaal 183 jongeren en hun begeleidende leerkrachten, die in kleine groepjes waren verdeeld, uitgelegd hoe de mensen van Herentals tijdens de moeilijke oorlogssituaties moesten zien te overleven.
Tijdens de wandeling door het stadscentrum vertelde elke gids over enkele markante gebeurtenissen die tijdens de bezettingsperiode in Herentals hadden plaatsgevonden. Over de inbeslagname van de schoolgebouwen door de verschillende legereenheden, de noodhulp voor de voedselvoorziening, de opvang van de teruggekeerde krijgsgevangen soldaten, de clandestiene sluikpers. Over de leerkrachten van toen, die tijdens de oorlog als dienstplichtige soldaat werden opgeroepen om het land te verdedigen. Over de oudere leerlingen die zich aansloten bij het verzet om later te worden opgepakt door de Gestapo en omkwamen in de concentratiekampen. Ook over de opvang van de weeskinderen, de vervanging van de opgeroepen leerkrachten door de laatstejaarsstudenten, de inrichting van de lessen op noodlocaties in de stad.
De leerlingen hielden ook even halt op het binnenplein van het Besloten Hof van het Franciscanessenklooster aan het monument van de gesneuvelde weeskinderen die omkwamen tijdens de laatste weken voor de bevrijding van Herentals in september 1944.
De nationale Erfgoedweek, die jaarlijks in april plaatsvindt, is een boeiende laagdrempelige cultuur-historische activiteit die voor onze vaderlandslievende vereniging een ideale gelegenheid biedt om de hedendaagse jeugd via de scholen actief te betrekken bij de herinnering aan de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.