Voordracht ‘Getuigenissen over 2 oud-strijders van Brigade Piron’ op 26 november 2024

Op dinsdagavond 26 november 2024 om 19:30 uur organiseert de vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa – een boeiende vertelavond in de Fonderies de la Campine (Wuytsbergen 2 te Herentals) met als onderwerp ‘getuigenissen over 2 Kempense bevrijders van België tijdens de Tweede Wereldoorlog 1939-45’.

De lezing verhaalt de uitzonderlijke belevenissen en getuigenissen met talrijke anekdotes over 2 soldaten die deel uitmaakten van de Brigade Piron die in september 1944 mee ons land bevrijdden:
– De Oorlogsmemoires van Regiment Sergeant Major (RMS) van Brigade Piron : Joël van Tornout
– Getuigenissen van de laatste nog levende Kempense soldaat van Brigade Piron : Victor Hannes


Guy van Tornout, de zoon van RMS Joël van Tornout, vertelt aan de hand van een powerpoint presentatie het beklijvende verhaal die zijn vader in zijn ‘oorlogsmemoires’ had neergeschreven. Hoe hij als Belgische krijgsgevangen soldaat bij het begin van de Tweede Wereldoorlog naar Engeland is kunnen ontsnappen en daar zich aansloot bij Brigade Piron, om vervolgens 4 jaar later de Normandische kustdorpen, Belgisch Limburg en een deel van Nederland mee te helpen bevrijden.

Joël van Tornout (

Tijdens de 18 daagse veldtocht in 1940 wordt Joël Van Tornout in de slag bij Kortrijk neergeschoten. Zwaar gewond wordt hij naar verschillende krijgshospitalen gevoerd. Omwille van zijn opstandigheid t.a.v. de Duitse bezetter wordt hij uiteindelijk  als politiek gevangene opgesloten in het kamp van Beverlo.

Daar ontsnapt hij en duikt  hij onder in Gent bij zijn vriend Jean Ingels, die later gefusilleerd wordt. Hij komt er in contact met ‘La Ligne Comète’ de ontsnappingslijn, die door Andrée (alias Dédée) de Jongh geleid wordt. Met de hulp van deze verzetsorganisatie vlucht hij door Frankrijk, Spanje en Portugal naar Gibraltar. Vandaar belandt hij tenslotte in Engeland en treedt  hij toe tot de Brigade Piron.

Hij maakt  na de landing in Normandië de veldtochten van deze brigade mee in Frankrijk, België en Nederland.


Fons Hannnes, de zoon van de laatste nog levende Kempense Piron soldaat Victor Hannes (intussen 100 jaar geworden) neem het publiek mee in zijn presentatie vanaf de geboorte van zijn vader tot zijn terugkeer na de Tweede Wereldoorlog. Hij projecteert een aantal foto’s en tussen de foto’s door komt zijn vader ook nog aan het woord in een videoboodschap.

Victor Hannes

Hoe hard was het leven van Victor in zijn jonge jaren, weinig eten, de grote recessie van de jaren dertig tot het begin van de tweede wereldoorlog en zijn familie op de vlucht slaat. Hoe het gezin tijdens de vlucht uit elkaar werd gerukt, hoe hij met zijn vader en zus uiteindelijk in Engeland aankomen en er hun eigen leven moeten opbouwen. Zijn moeder en de andere zus keren noodgedwongen terug naar het ouderlijk huis in Mol. Victor zal zijn moeder pas na 4 jaar voor het eerst terugzien

Victor werd in 1942 opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht. Zijn vader moest hij achterlaten en overleed in een ziekenhuis in Londen terwijl Victor al met Brigade Piron in Normandië was geland.

Victor maakte de landing in Normandië mee, de eerste veldtocht langs de Côte Fleurie in Normandië, de bevrijding van Brussel en de eerste veldtocht in Zuid-Nederland aan het Wesemkanaal. Tijdens de hergroepering van Brigade Piron in Hamme/Temse beslist Victor om voortaan in de bevoorrading te werken ipv van te strijden aan het front. Na de oorlog neemt hij nog deel aan de bezetting van Duitsland in Ludinghausen.


De bevrijding van België : 80 jaar geleden (1944 – 2024)

Drie maanden na de landing op de Normandische kust door de geallieerde legers van Amerika, Groot-Brittannië en Canada, nam de kleine Belgische legereenheid ‘Brigade Piron’ genoemd, deel aan de bevrijding van België tijdens de maand september van 1944. Op 3 september werd Brussel bevrijd, op 11 september Leopoldburg ontzet en op 25 september stonden ze voor het kanaal van Wessem in het Zuid-Nederlands Limburg waar ze 6 weken strijd voerden tegen de Duitsers tot 17 november 1944. Daarna wordt de Brigade Piron omgevormd en uitgebreid met vele vrijwilligers uit het verzet tot ‘Brigade Bevrijding’. Deze komt pas het volgend jaar in actie in april 1945 bij de verdere bevrijding van Nederland.

De opmarsroute van Brigade Piron door België, samen met het Britse 2e leger, in september 1944.

Geef een reactie