Brigade Piron Pin

Een metalen batch met de symbolen van Brigade Piron om op je hemd, trui of vest te spelden.
Zo herken je de bestuursleden van Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa – tijdens de herdenkingsactiviteiten.

Hoe is het embleem van Brigade Piron ontstaan ?

Hierover bestaat een anekdote.

Tijdens een stafmeeting in 1943 vraagt kolonel Jean-Baptiste Piron aan de bevelvoerende commandanten om mee te zoeken naar een herkenbaar embleem dat de Belgische soldaten op de mouw van hun de uniform kunnen dragen.
Niemand weet direct raad totdat een commandant bij wijze van grap oppert dat een leeuw wel goed zou staan, hierbij onrechtstreeks verwijzend naar de bijnaam van de kolonel, namelijk ‘de leeuw’, vanwege zijn soms nogal opvliegend karakter. Iedereen in de stafmeeting verwacht een uitbrander van de kolonel naar de ‘respectloze’ commandant, maar kolonel Piron kan erom lachen en vindt het een goed idee. Hij geeft direct de stafleden de opdracht om dit idee verder uit te werken.

En zo prijkt er vanaf dan steeds een leeuwenkop op alle kentekens en symbolen van het Belgisch leger.
De leeuw is ook een verwijzing naar rijkswapen van België dat bestaat uit een zwart schild met daarop een goudkleurige, klimmende leeuw met rode tong en klauwen en daaronder de spreuk ‘eendracht maakt macht’.


Waarom werd het driehoekig kenteken vervangen door het latere schild embleem ?

Het eerste embleem dat Brigade Piron op de uniformen droeg was de gouden leeuwenkop in een driehoek met de Belgische driekleuren: zwart, geel rood.

Tijdens de bevrijding van België in september 1944 was er verwarring onder de geallieerde soldaten doordat de Belgische verzetsstrijders hetzelfde embleem gebruikten als dit van Brigade Piron. Verzetslieden vallen immers niet onder het internationaal oorlogsrecht en krijgen geen bescherming als ze gevangen worden genomen.
Dus besliste kolonel Piron direct na de bevrijding van Brussel op 4 september 1944 om zijn soldaten van een ander herkenningsteken te voorzien om zo het onderscheid te maken met verzetslieden die meestreden tegen de Duitsers.

Sindsdien dragen alle de uniformen van Brigade Piron op de mouw het kenteken van een zwartschild met een gouden leeuwenkop voor een rood kruis. De nationale kleuren van de België bleven hierbij behouden.


Kort na de oorlog in december 1946 wordt de Koninklijke Nationale Federatie van de Oud-strijders van de Brigade Piron opgericht. Zij baseren hun embleem op het kenteken van Brigade Piron door de leeuwenkop op het zwarte schild te voorzien van een lauwerkrans met bovenaan een koninklijke kroon.

De vaderlandslievende vereniging Brigade Piron – Nete en Aa –, opgericht in juli 2020, baseert haar logo op het koninklijk kenteken van de Nationale Federatie van Oud-strijders en plaatst dit embleem in een driekleurig kader met de vermelding van de stad Herentals en de regio Nete en Aa er omheen.


Het rijkswapen van België met bovenaan achter de koningskroon alle wapenschilden van de 9 provincies (toen provincie Brabant nog niet gesplist was). De leuze ‘eendracht maakt macht’ stond dan nog enkel vermeld in het Frans.

Geef een reactie