Met de reizende tentoonstelling “Laat me mezelf zijn – Het levensverhaal van Anne Frank” wil de Anne Frank Stichting jongeren informeren over Anne Frank en de Holocaust en ze uitdagen na te denken over onderwerpen als identiteit, vooroordelen en discriminatie.
Het geschiedkundige gedeelte van Laat me mezelf zijn bestaat uit zeven modules. De inhoudelijke opbouw, de afbeeldingen en het ontwerp van de tentoonstelling maken het mogelijk voor de bezoekers zich te identificeren met het persoonlijke verhaal van Anne Frank. Grote foto’s tonen Annes vroege jeugd in Frankfurt, de emigratie naar Amsterdam en de onderduik. De tentoonstelling verbindt telkens het verhaal van de familie Frank met de belangrijke gebeurtenissen uit die tijd: de opkomst van het nationaal-socialisme, de uitsluiting en discriminatie van de joodse bevolking die uiteindelijk tot de Holocaust leidde.
In het actuele gedeelte van de tentoonstelling komen jongeren zélf aan het woord. Ze vertellen over vier onderwerpen die voortkomen uit het historische verhaal: Identiteit: Wat zijn de onderdelen van je identiteit? Hoe zie je zelf, hoe zien anderen je? Groepsidentiteit: Bij welke groepen hoor je? Wat denken anderen hierover? ’Hokjesdenken’ Discriminatie: Wat gebeurt er als je door anderen niet geaccepteerd wordt? Reageren: Wat kan je doen als je met discriminatie geconfronteerd wordt?
Wanneer
zaterdag 24 september 2022 tot zondag 9 oktober 2022 om 14:00 – 17:00 (enkel in weekends : zaterdag en zondag)
Prijs: gratis
Waar
zaal Moktamee, Bovenrij 30 te Herentals
Rondleidingen : Voor deze tentoonstelling kunnen scholen en andere groepen ook een rondleiding aanvragen via Ronny Neefs van Brigade Piron 2.0 Nete & AA (mailadres: ronny.neefs@outlook.be).
Een gegidste rondleiding voor scholen kost 34 euro (max. 25 personen).
Een rondleiding voor andere groepen kost 65 euro (max. 25 personen). De rondleiding duur maximum 2 uur.