Herdenking van Jules Leysen op 2 november 2020,
de enige Herentalse soldaat van Brigade Piron die sneuvelde tijdens WO2.
Jules Leysen werd geboren op 26 mei 1921 in de Nederij te Herentals.
Na de inval van het Duitse Leger in België op 10 mei 1940 worden alle weerbare mannen tussen 16 en 35 jaar oud opgeroepen zich te begeven naar West-Vlaanderen voor de verdediging van het vaderland.
Jules komt, samen met andere Herentalse jongens, na een dagenlange moeizame omzwerving aan in Wachtebeke, waar ze het bevel krijgen op eigen kracht via Franrijk naar Groot-Brittannië verder te trekken.
Op 27 mei 1940, een dag voor de capitulatie van België, komen ze aan in Tenby, een vakantiestadje in het zuiden van Wales. Daar treden ze in dienst bij de 1e Belgische Infanterie Brigade die vanaf eind 1942 wordt geleid door kolonel Piron. De brigade wordt in Engeland klaargestoomd tot een goed getrainde gevechtseenheid. Jules Leysen klimt al snel op tot de graad van sergeant van een sectie schutters van machinegeweren van de 3e compagnie – 1ste peleton van de Gemotoriseerde Eenheid van Brigade Piron.
Op 6 juni 1944, landen de geallieerde legers van Amerika, Groot-Brittannië en Canada op de Normandische kust van Frankrijk met als doel West-Europa te bevrijden van de Duitse bezetters.
Bijna 2 maanden later, op 7 augustus 1944, mogen de 2500 manschappen van Brigade Piron eindelijk voet aan land zetten in het kustplaatsje Coursuelles-sur-Mer. Brigade Piron wordt direct onder het bevel van het 1ste Canadese Leger geplaatst en moet de uitgeputte 5de Britse Commando Brigade, die zich aan de monding van de ‘Orne’ bevindt, aflossen.
De gemotoriseerde eenheid waartoe Jules Leysen behoort, wordt in de buurt van de dorp Sallenelles opgesteld tegenover de Duitse stellingen van de beruchte 12de divisie Panergrenadiere SS. Op 15 augustus 1944 komen de Belgische troepen onder zwaar mortiervuur van de Duitsers te liggen.
Jules Leysen wordt zwaar gewond en overgebracht naar het Canadees Generaal Hospitaal te Delivrande. Daar overlijdt hij twee dagen later op 17 augustus 1944. Hij is amper 23 jaar jong.
Na de oorlog zorgen de Herentalse veteranen van Brigade Piron ervoor dat de stoffelijke resten van Jules worden overgebracht van Frankrijk naar België. Zeven jaar na zijn dood, op Pinkstermaandag 14 mei 1951 , vindt onder massale belangstelling in de stad, een eervolle herdenkingsplechtigheid plaats. Jules Leysen krijgt eindelijk zijn verdiende rustplaats tussen de graven van de oud-strijders op de Kempische Heuvelrug.
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in Europa werd beëindigd. Op 2 november 2020 (Allerzielen) herdenken we daarom het ultieme offer van Jules Leysen. Deze jonge soldaat van Brigade Piron heeft er mee voor gezorgd dat wij nu in vrede, vrijheid en vriendschap in Europa kunnen samenleven.
Een kort eerbetoon met een vaandelgroet en bloemenneerlegging aan het graf van Jules Leysen vindt plaats om 11:00 uur aan de Stedelijke Begraafplaats van Herentals (Lichtaartse weg).
Wegens de corona-maatregelen is een fysieke herdenking niet mogelijk geweest ter plaatse. Wel is een virtuele plechtigheid te bekijken via onderstaande link naar video : herdenking 2 november 2020
Mooi artikel !Feiten correct weergegeven.
Het verhaal over een jonge gast van 18 jaar welke 80 jaar geleden afscheid neemt van zijn ouders en familie om zijn plicht te doen voor het vaderland.
Hij zal zijn geboortestad niet meer terugzien.
Het is nu aan onze generatie om ervoor te zorgen dat de herinnering van Jules Leysen en in het algemeen de opofferingen van de vergeten mannen van De Brigade Piron in herinnering worden gehouden.
Ook dank voor degene welke het grafzerk van Jules heeft netjes gemaakt.