Aankondiging : Herdenking bevrijding Kalmthout – 20 oktober 2024

Elk jaar herdenkt Kalmthout de bevrijding van hun gemeente door de Canadese troepen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking aan het Monument van de Erkentelijkheid voor het station van Heide is een respectvolle dankbetuiging aan de mensen die hun leven hebben gewaagd om ons te bevrijden. Die vind dit jaar plaats op zondag 20 oktober 2024.

Soldaten houden de wacht op het Monument voor Erkentelijkheid, geweer omgekeerd ter teken van ….

Herdenkingsprogramma :
9:15 u Verzamelen militaire voertuigen aan station van Heide
9:30 u Vertrek monumentenrit door Kalmthout en Essen
15.00 uur Plechtigheid rond het Monument van de Erkentelijkheid
Toespraken

Bloemenhulde en Last Post
Receptie aangeboden door gemeente Kalmthout
Met muziek van Lia Linda en The French Captain

De monumentenrit met militaire voertuigen (van o.a. Spearhead vzw) herinnert ons aan de dappere strijders van weleer.

Het inrichtende commité wil die herdenkingsdag samen stil staan wat het betekent, dat onze vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend is en oproepen onze verantwoordelijkheid op te nemen om deze waarden te beschermen en te behouden.

Wanneer de militaire voertuigen aan op het Heidestatieplein komen, wordt alles in gereedheid gebracht voor de bloemenhulde en toespraken aan het Monument van de Erkentelijkheid, het oorlogsmonument voor het station van Heide.

Na de herdenkingsplechtigheid is er een receptie met het muzikaal optreden met “The French Captain” en de live act die wordt gebracht door “Lia Linda”.  

Monument van Erkentelijkheid aan het station van Heide te Kalmthout

Monument van Erkentelijkheid

Twee levensgrote bronzen beelden kijken elkaar daar voor eeuwig in de ogen. Het monument is opgedragen aan de militairen van de infanterie en de Canadese tankdivisie die Kalmthout op 8 oktober 1944 bevrijdden.
De beelden stellen de Canadese kolonel Withacker en de verzetsstrijder Eugène Colson voor.
Dit kunstwerk overstijgt het modale oorlogsmonument. Xavier Dewulf creëerde geen oorlogsmonument, maar een bevrijdingsmonument. Wie het bekijkt, stapt zonder nadenken het klein verhoogje op en stapt spontaan toe op een van de beelden.
Het monument werd in 1998 onthuld. Voor die gelegenheid werd ook een delegatie van de Canadese ambassade en van de Canadese troepen gestationeerd in Duitsland uitgenodigd.


Geef een reactie