Herentaldum presenteert boekje over de bevrijding van Herentals

Op maandag 23 september 2024 zal het 80 jaar geleden zijn dat Herentals bevrijd werd van het juk van de Duitse bezetter.

Herentaldum heeft ’te elfder ure’ een kleine verhalenbundel ‘Herentals 80 jaar bevrijd’ geproduceerd waarvan de eerste exemplaren op maandag 23 september 2024 omstreeks 11.30uur op de noordzijde van de Grote Markt werden voorgesteld en overhandigd. De eerste exemplaren werden aldaar overhandigd aan twee dames, die centraal staan in deze oorlogsverhalen.

Maes Rumolda schreef haar Herentalse oorlogsherinneringen die zij beleefde als kind. Nelly Daniëls werd exact 80 jaar geleden geboren te Herentals op 23 september 1944 op het ogenblijk dat de Engelsen Herentals binnenmarcheerden. Dit en nog veel meer staat te lezen in het oorlogsdagboek, dat haar vader tijdens de septemberdagen 1944 schreef. Nelly bereikt dus de magische leeftijd van 80 jaar op de jubileumdag ‘Herentals 80 jaar bevrijd’.

Beide verhalen speelden zich wonderwel af in de Spekmolenstraat te Herentals.

De korte officiële plechtigheid op de Grote Markt, waar op dat ogenblik ter gelegenheid van de herdenkingsdag nieuwe transportwagens van het 29e Bataljon Logistiek van Grobbendonk en oude legervoertuigen van vzw Spearhead stonden opgesteld , ging door om 11.30u in de aanwezigheid van beide dames en van een afvaardiging van het College van burgemeester en/of schepenen.

Het boekje (20 pag.) zal na 23 september 2024 voor iedereen te koop zijn op de burelen van de dienst Toerisme aan de prijs van € 4.

foto’s: marcel nelis/kempennieuws.be

Geef een reactie