Internationale dag van de Vrede : 21 september 2024

Als vaderlandslievende vereniging Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa – organiseren en nemen wij deel aan de jaarlijkse herdenkingen van de bevrijding van de gemeenten en steden in de Kempen, de herinnering aan het einde van de Eerste- en Tweede Wereldoorlog en de huldiging van de oud-strijders en het eerbetoon aan omgekomen politieke gevangen.

Bovendien hechten wij zeer veel belang aan de bewustwording van de schoolgaande jeugd om de oorlogsslachtoffers uit hun woonomgeving nooit te vergeten, het vredesideaal van ‘Nooit meer oorlog’ te blijven nastreven en actief deel te nemen aan herdenkingsplechtigheden van hun dorp of stad.
Daarom spreken wij de directies en leerkrachten van de scholen aan minstens 1 dag in het schooljaar een themadag rond ‘gewapende wereldconflicten en geweldloze vredesbevordering’ mee te organiseren.

Ook nodigen wij de vertegenwoordigers van de gemeentebesturen uit om onze herdenkingsinitiatieven te steunen en de ‘vredesgedachte’ die hieraan verbonden is mee te promoten naar het brede bevolking toe. Dat doen zij vaak ook.

Toch vragen wij nog een stap verder te gaan en in hun dorp of stad elk jaar deel te nemen aan de ‘Internationale dag van de Vrede’ of de ‘Wereldvrededag‘. Dit kunnen ze doen door op 21 september de vredesvlag op het centrale plein van hun gemeente of stad uit te hangen. Hiermee geeft het gemeente- of stadsbestuur een zichtbaar signaal aan de mensen dat zij mee streven om de vrede in de wereld te helpen bevorderen.

de regenboogvlag voor de bevordering van de Wereldvrede

OPROEP : Internationale Dag van de Vrede – 21september

21 september is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Elk jaar laten de deelnemende gemeenten naar aanloop van deze dag de vredesvlag wapperen in hun dorp of stad.
Dit jaar wordt die dag opnieuw gekoppeld aan kernwapens.

Door de vredesvlag uit te hangen op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, spreekt u of uw gemeente zich uit tegen de komst van nieuwe VS-kernwapens en spoort ze de Belgische regering aan een actieve rol te spelen in het internationaal nucleair ontwapeningsregime.

Dit jaar 2024 zijn er 128 deelnemende gemeenten waaronder een 30-tal in onze regio :
Arendonk – Begijnendijk – Boechout – Bonheiden – Borsbeek – Dessel – Grobbendonk – Haacht – Ham – Hechtel-Eksel – Herenthout – Heusden-Zolder – Holsbeek – Kontich – Kortemark – Laarne – Lanaken – Lede – Leuven – Lummen – Meerhout – Meise – Merchtem – Meulebeke – Peer – Putte – Riemst – Schelle – Tessenderlo – Wichelen – Willebroek – Wingene – Zemst

Geef een reactie