Aankondiging : Herdenking Bevrijding Wuustwezel 19 okt 2024

Op zaterdagnamiddag 19 oktober 2024 organiseert de ‘Polar Bear Association’ de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Wuustwezel aan het oorlogsmonument op de Kruisweg.
De ceremonie begint stipt om 14.00 u. 

De gemeente Wuustwezel moest wachten tot half oktober 1944 voor hun bevrijding van de Duitse bezetter. De Britse 49ste West-Riding Infanterie Divisie of bijgenaamd “the Polar Bears” bevrijdde Wuustwezel na een felle tankslag die duurde van 19 tot 21 oktober 1944 aan de Kruisweg. Er sneuvelden vele Engelse soldaten en ook burgerslachtoffers en verzetsstrijders kwamen om of moesten gekwetst vele jaren nadien met hun trauma’s verder leven.

Het oorlogsmonument voor de Polar Bears op het plein aan de Kruisweg te Wuustwezel.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Wuustwezel bevrijd werd van de bezetter.  Dit wordt herdacht aan het monument dat de emblemen draagt van de divisies die betrokken waren bij de bevrijding van Wuustwezel, namelijk de Polar Bears (UK) en de Timberwolfs (US). 

De ceremonie wordt opgeluisterd door Lorraine Thompson, de Red Hackle Pipes & Drum en Ivo Verbakel.

Zoals ieder jaar is er de samenwerking met de Parade Marshal, het bestuur en dhr. Steve Cook van de Royal British Legion Antwerp, aalmoezenier van Defensie Hans van Wichelen, de Erfgoedgilde “vereniging voor levende geschiedenis” die de herinnering aan de tijd van toen aanwakkeren en VZW Spearhead de old-timer club van militaire voertuigen.

Voor deze speciale 80e verjaardag hebben verschillende Britse familieleden van veteranen toegezegd om te komen deelnemen aan de herdenking. Het is steeds aangenaam om weer Britse gasten te mogen ontvangen.


Verslag herdenking vorig jaar – WUUSTWEZEL – Zaterdag 21 oktober 2023

Aan het monument van de Polar Bears op de Kruisweg in Wuustwezel werd de tankslag herdacht die leidde tot de bevrijding op 21 oktober 1944. Burgemeester Dieter Wouters (CD&V) riep op om niet achteloos voorbij te gaan aan al het huidige oorlogsleed maar weer op te veren door kleine, positieve dingen te doen.

De burgemeester van Wuustwezel brengt eer aan het monument voor de gesneuvelden.

Eric Van Goethem van de Polar Bears Associaton Wuustwezel verwelkomde zo’n driehonderd aanwezigen. Hij belichtte de historische context van de bevrijding van de Noorderkempen.
Burgemeester Wouters bracht de huidige wereldconflicten  in herinnering. “Maar we blijven er dikwijls zo onverschillig bij”, zei hij. “Wanneer het ver van ons weg is, gaan we er achteloos aan voorbij. Maar er zijn lichtpuntjes. Tijdens de coronatijd veerden we weer op want op onze oproep voor vrijwilligers kregen we een grote respons. Ook de honderd Oekraïners die wij ontvingen, werden overladen met attenties en velen sprongen voor hen in de bres. Ook hulporganisaties en verenigingen kregen aandacht en steun. We hebben de keuze tussen iets doen en niets doen. Maar iets doen in je onmiddellijke omgeving maakt al een wereld van verschil. Daarom, veer weer op.”

Naast diverse toespraken vanuit meerdere organisaties die de herinnering levend willen houden, waren er zeer gesmaakte muzikale intermezzo’s met het Koperensemble Heidegalm, The Red Hackle Pipes & Drum en Linda Van Gestel die liedjes uit WO II van Vera Lynn ten beste bracht. Er was een lange bloemenhulde van bevriende verenigingen met een pakkend moment als leerlingen van de vrije basisschool ’t Kantoor en jeugd van Wuustwezel hun creatieve bloemstukjes neerlegden. (vw)


Krantenartikel : Bevrijding na zware tankslag wordt herdacht op de Kruisweg

WUUSTWEZEL – Herdenking van bevrijding in 1944: “Veer weer op”

Dit jaar is het 79 jaar geleden dat Wuustwezel bevrijd werd van de bezetter na een zeer zware tankslag aan de Kruisweg. Dit wordt herdacht aan het monument dat de emblemen draagt van de divisies die betrokken waren bij de bevrijding van Wuustwezel, namelijk de Polar Bears (UK) en de Timberwolfs (US) op zaterdag 21 oktober.

De doedelzakspelers van ’the Red Hackle Pipes & Drum’ zorgen voor de muzikale begeleiding.

De ceremonie wordt opgeluisterd door het Koperensemble De Heidegalm, de Red Hackle Pipes & Drum, Linda Van Gestel en Ivo Verbakel. Zoals ieder jaar werken de organisatoren samen met de Parade Marshal, het bestuur en Steve Cook van de Royal British Legion Antwerp, aalmoezenier van Defensie Hans van Wichelen, de Erfgoedgilde ‘Vereniging voor levende geschiedenis’ die de herinnering aan de tijd van toen aanwakkert en de vzw Spearhead militaire voertuigen. De Polar Bear Association nodigt iedereen uit voor de bevrijdingsherdenking op zaterdag 21 oktober aan het monument aan de Kruisweg te Wuustwezel. Deze ceremonie begint stipt om 14 u. De site aan het monument is vanaf 13 u verkeersvrij. (vw)

Linda zingt het lied ‘We will meet again’ van Vera Lynn.

Op 21 oktober 1984, tijdens de 40ste verjaardag van de bevrijding van Wuustwezel, werd het oorlogsmonument voor de Polar Bears ingehuldigd.

Hier werd de Duitse tegenaanval tot staan gebracht door The 49 West Riding Infantry Division. Elk jaar rond 21 oktober wordt er een plechtigheid gehouden ter herdenking van de slachtoffers.

In 2009 werd bij het monument het Bofors 40 mm luchtdoelkanon uit 1943 geplaatst.
Het is een gift van de Polar Bear Association en werd opgedragen aan de stichter van deze organisatie en ereburger van Wuustwezel Harry Con.

Bronnen:

Geef een reactie