Verslag : 5 nieuwe struikelstenen in Herentals – 20 juni 2024

Op donderdagnamiddag 20 juni 2024 om 16:00 uur kwamen de vaderlandslievende verenigingen van Groot-Herentals, afgevaardigden van de stad en de familieleden van de omgekomen politieke gevangenen samen op de Grote Markt om 5 nieuwe struikelstenen in te huldigen in de straten van de stad.

In de Kerkstraat 4 werd de eerste struikelsteen ingehuldigd voor Ernest Steurs (1899 – 1944 Klosterwerk)
Daarna in stoet over de Grote Markt onder muzikale begeleiding en voorafgegaan door 2 schepenen.

Inhuldiging struikelstenen

Struikelstenen zijn kleine straatstenen (ongeveer 10 op 10 cm) met aan de bovenkant een dunne metalen plaatje met opschriften hebben die informatie geven over de persoon die werd opgepakt door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog, nadien omkwam in een concentratiekamp en dus slachtoffer is geworden van het nazisme. Een struikelsteen wordt geplaats in de stoep voor het huis waar de man of vrouw laatst heeft gewoond.

Herentals had vorig jaar al drie struikelstenen aangebracht, maar er waren nog negen andere personen gekend voor wie een steen geplaatst kon worden.

De struikelsteen aan de Begijnenstraat 27 voor Alfred Caers (1925 – 1945 Theresienstadt)
Twee struikelstenen in de Hikstraat 11 voor Willy De Milliano (1909 – 1944 Buchenwald) en Histraat 12 voor Frans Jonghbloet (1925 – 1945 Gardelegen)

Op donderdag 20 juni huldigt de stad samen met de Vriendenkring Politieke Gevangenen en de vaderlandslievende verenigingen van en te Herentals vijf nieuwe struikelstenen in. Deze bevinden zich in de Kerkstraat, Begijnenstraat, Hikstraat en de Poederleeseweg.

Met de bus werd er gereden naar de Poederleesewag 15 voor de struikelsteen van Gustaaf Leysen (1926 – 1945 Buchenwald)

Voor de resterende vier zal er in het najaar nog een herinneringsmoment worden bepaald.


In Herentals zijn er 12 politieke gevangen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de nazi-concentratiekampen. In 1980 werd een gedenkkaart uitgebracht met een foto van deze mensen.

Geef een reactie