Verslag : Normandië reis Spearhead – april 2024

In april van dit jaar namen meerdere bestuursleden van onze vaderlandslievende vereniging deel aan de busreis, die werd georganiseerd door Spearhead vzw, naar verschillende oorlogsplaatsen langs de Normandische kust in Frankrijk.

Verschillende herdenkingsplaatsen en musea langs de kustdorpen van de Côte Fleurie, de plaatsen die Brigade Piron tijdens operatie ‘Paddle’ in de periode van 15 tot 30 augustus 1944 heeft bevrijd, werden bezocht en er werd aan de oorlogsmonumenten en graven gepaste eer gebracht aan de Belgische gesneuvelden.

Aan het herdenkingsmonument in Sallenelles werd een bloemstuk neergelegd voor de Herentalse soldaat Jules Leysen, één van de zes eerste gesneuvelden van Brigade Piron.

Herman, Linda, Paul, Swie, Carla en Thijs aan het monument voor de 6 gesneuvelden van Brigade Piron in Sallenelles (FR). Op de gedenkplaat onderaan staat de naam van de Herentalse Piron-soldaat Jules Leysen vermeld.
De Swie aan het grafsteen voor Edouard Gerard, de eerste gesneuvelde Piron soldaat in Normandië.

Bestuurslid Swie aan het graf van de eerste gesneuvelde soldaat van Brigade Piron in Normandië, Edouard Gerard, dat zich bevindt op de militaire begraafplaats van Ranville.

Eduoard kwam om tijdens een verkenningsopdracht op 16 augustus 1944 in Sallenelles. Hij was 20 jaar, de jongste gesneuvelde van Brigade Piron.

Edouard was afkomstig van Dinant, een stad die tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914) zwaar was getroffen.

Het ere-statiefje van Brigade Piron 2.0 – Nete en Aa – werd voor het graf van Edouard geplaatst: een kleine staander met rode roos, soldaatje en vaantje met opschrift ‘Brigade Piron’.

In de straten van Sallenelles en omliggende dorpen hangen meerdere foto’s van de 29 gesneuvelde Piron soldaten van Brigade Piron.
Een informatiebord met een landkaart van de streek rond Sallenelles met de situering van de frontlijn die Brigade Piron op 17 augustus 1944 moest doorbreken.
Carla en Herman plaatsen een krans en een roos aan de herdenkingstoren voor de Belgische gesneuvelden in Ranville.
Deze plaquette hangt aan de deur van de oude toren die staat tegenover de militaire begraafplaats in Ranville. De tekst verwijst naar de gesneuvelden van Brigade Piron die gevallen zijn aan de zijde van de (Britse) 6e Luchtlandingsdivisie.
De herdenkingstoren voor de gesneuvelden van Brigade Piron tegenover de ingang van de militaire begraafplaats in Ranville.

Link naar de website van Spearhead vzw waar U nog meer foto’s van de Normandië reis kunt bekijken.


Een goede webpagina over Brigade Piron en de strijd rond Sallenelles
1944 la bataille de Normandie, la mémoire | Sallenelles (normandie44lamemoire.com)

Geef een reactie