verslag : Victoryfeesten Boeischot 9-12 mei 2024

Tijdens het Ons-Heer-Hemelvaart weekend van donderdag 9 tot zondag 12 mei 2024 vierde de oud-strijdersvereniging NSB-Boeischot in samenwerking met de 82nd – 101st US Airborne Division vzw , onder een stralende zon en met ruime publieke belangstelling, de bevrijding met 4-daagse Victoryfeesten.


De Victoryfeesten omvatten tal van activiteiten zoals een herdenkingsmoment aan het monument van de gesneuvelden, optocht met pipers en huldemomenten, een eucharistieviering, een bevrijdingsbal, een gamellendiner in het parochiehuis, een tekenwedstrijd en de inrichting van een kampement op een terrein aan het prachtige kasteel Ter Laken.


Neerlegging van de bloemstukken en het vaandel aan het monument van de gesneuvelden naast de kerk.

De herdenking stond in het teken van de werkweigeraars die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdoken om te ontsnappen aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Tijdens de herdenking werd de vlag van de werkweigeraars overhandigd ter bewaring aan de oud-strijders vereniging van Boeischot.


Marc Brabants van NSB-Booischot lichtte het belang toe van het in stand houden van de herdenkingstradities aan de voorbije wereldoorlogen en riep de mensen op de vrede te blijven betrachten. Hij zegt hierover het volgende :

‘Bedoeling is om de mensen te blijven herinneren wat oorlog geweest is en wat het misschien kan worden. Want het is nog niet gedaan. Daarom leef in vrede, probeer alles zo goed mogelijk die vrede te bewaren, dan komt er misschien nooit meer een oorlog.’

Een boodschap van hoop en een oproep tot inzet om de vrede onder alle volkeren op deze wereld steeds te blijven betrachten. Als we denken aan de huidige situatie in Oekraïne en de Gaza is dit streven nog zeer veraf.


Vaandeldragers op een rij. Ons bestuurslid Vic en Luc waren er ook bij.

Reportage en video op RTV-Kempen : (klik onderstaande link)
https://www.rtv.be/actualiteit-en-nieuws-toerisme/victoryfeesten-booischot#:~:text=In%202024%20zal%20het%2080,van%20de%20vernietigings%2D%20en%20concentratiekampen.

Artikel in het Nieuwsblad : (klik onderstaande link)
Nationale Strijdersbond van Booischot herdenkt bevrijding met Victoryfeesten: “Een interactieve geschiedenisles” (Heist-op-den-Berg) | Het Nieuwsblad

Op de website van NSB-Booischot kun je nog meer foto’s van de herdenking en feestelijkheden onderaan de webpagina bekijken: (klik op oberstaande link)
Fotos | NSB Booischot (nsb-booischot.be)

Geef een reactie