Verslag : bezoek tentoonstelling crashsites Voortkapel 5 mei 2024

In het weekend van 4 en 5 mei 2024 organiseerde NSB-Voortkapel in samenwerking met het Plane Hunters Recovery Team en Spearhead vzw, een prachtige en uitgebreide tentoonstelling over de crashsites van een Britse Lancaster bommenwerper en een Amerikaanse Boeing C militair transportvliegtuig in de polyvalente zaal te Voortkapel.

De Britse Lancaster bommenwerper stortte neer in het gehucht Schobbroek. Voor de 7 omgekomen bemanningsleden werd  op 21 mei 1998 een herdenkingsmonument op de plaats van de crash opgericht.
Dit jaar hield NSB-Voortkapel op 26 mei 2024 een herdenking aan het monument.

Het Amerikaanse Boeing C-47 transportvliegtuig stortte neer in het gehucht Pasbrug te Westerlo. Alle bemanningsleden overleefden de crash.

In de polyvalente zaal waren waren meerdere informatiepanelen opgesteld en allerlei militair materieel uit de Tweede Wereldoorlog opgesteld.

In de nacht van 21 op 22 mei 1944 stortte in het gehucht Schobbroek in Voortkapel (Westerlo) een Britse Lancaster bommenwerper neer. Alle zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.
De talrijke bezoekers konden tijdens de tentoonstellen een uitgebreide collectie van militair materieel bewonderen.
Informatiestand van het ‘plane hunters recovery team’, de Belgische groep die onderzoek en opgravingen doet naar de crashsites van neergestorte militaire vliegtuigen.
Een verzameling opgegraven brokstukken van neergestorte militaire vliegtuigen.

Lees wat er precies is gebeurt in de nacht van 21 op 22 mei 1944 met de Lancaster bommenwerper (klik onderstaande link) :
Monument Crash Lancaster Mk I DV309 BQ-S Westerlo-Voortkapel – Westerlo – TracesOfWar.nl

Geef een reactie