verslag : herdenking bevrijding Gierle 12 mei 2024

Onder een stralende zon herdacht NSB-Gierle op zondag 12 mai 2024 de Bevrijding met een grootse plechtigheid aan het oorlogsmonument aan de Singel en een WO2-tentoonstelling in de kerk.

De herdenking start steeds met de rondrit van een 20-tal tellende colonne van oude militaire voertuigen uit WO2 over de Singel rond de kerk van Gierle.
Een indrukwekkende stoet van vaandeldragers, marcherende re-enactor soldaten, officiële burgerlijke en militaire vertegenwoordigers, jongeren van de Chiro-jeugdbeweging en talrijke dorpsbewoners volgen de onze doedelzakspeler Peter op weg naar het herdenkingsplein aan de Singel te Gierle.
Onze bestuursleden Vic en Linda brengen de militaire groet tijdens een moment van stilte.
Onze doedelzakspeler Peter speelt een hymne.
Iedereen staat paraat bij de opening van de herdenkingsceremonie door meester ….
Ere-burger Bonny Mellaerts, die in 1944 de bemanningsleden van de neergestorte Lancaster bommenwerper redde uit de handen van de Duitsers, volgt gemoedelijk de herdenkingsplechtigheid.
Eén van de hoogtepunten van de herdenkingsplechtigheid is het lossen van een witte duif, symbool van de vrede tussen alle volkeren.
Neerlegging van een bloemstuk aan het monument.
Op het einde van de plechtigheid nemen de jongeren van de jeugdbeweging het peterschap van het herdenkingsmonument voor een jaar op zich door de ondertekening van een oorkonde.
De Parade-Marchal omringt door onze 3 re-enactors Luc, Lieven en Vic.
In de kerk van Gierle was een tentoonstelling ingericht over de bevrijdingsperiode van Gierle.
Het herdenkingsmonument voor de omgekomen bemanningsleven van de neergestorte vliegtuigen tijdens WO2 in de omgeving van Gierle.
Na de herdenkingsplechtigheid is er een gezellig samenzijn bij pot en pint in ‘De Schuur’ waar Linda liedjes uit de oorlogsjaren zingt samen met het enthousiast publiek. Leute verzekerd.

Nog meer foto’s van de herdenking in Gierle zijn te bekijken op de website van Spearhead vzw (klik op de link hiernaast) 2024 Herdenking Gierle (vzwspearhead.be)

Geef een reactie